
Herbata czarna unikatowa gruzińska Guria 250g SunLife

Opis
Herbata uprawiana w Gruzji od roku 1890. Główne obszary uprawy herbaty to: Guria, Samegrelo, Adżarii, Imereti i Abchazji, w pobliżu Morza Czarnego. Przemysł herbaciany rozszerzył się znacznie, gdy Gruzja stała się częścią byłego Związku Radzieckiego. W tamtych czasach aż 95% rosyjskich samowarów parzyło herbatę z tego kraju. Masowa produkcja jednak doprowadziła do spadku jakości herbaty gruzińskiej. Zmniejszyło się także wsparcie Państwa dla plantatorów po rozpadzie ZSRR i rynek gruziński upadł. Niemniej jednak, w ostatnich latach sytuacja stopniowo się polepsza i zaczyna kwitnąć ręczna produkcja herbaty w małych rodzinnych ogrodach herbacianych jak to działo się przez wiele pokoleń wstecz.
Herbata ta pochodzi z miejscowości Kvenobani w regionie Guria. Herbata produkowana jest w małej fabryce należącej do Avtandil Lomtatidze. Do fabryki tej dostarczane są liście zbierane przez drobnych plantatorów z różnych ogrodów. Avtandil był jednym z pierwszych, który wznowił produkcję herbaty po rozpadzie Związku Radzieckiego.
Liście: długie, mięsiste, brązowo- czarne
Sposób parzenia: 12 g (około 6 czubatych łyżeczek) na 1000 ml wody o temperaturze 96°C, parzyć przez 3 minuty; można parzyć nawet dwa razy
Skład:herbata czarna gruzińska
Kraj pochodzenia: Gruzja